ßßß
Pachną wspaniale, smakują jeszcze lepiej. Do ciastek z płatkami owsianymi nie trzeba mnie specjalnie namawiać. A do tego jeszcze ten słonecznik... przekonajcie się sami :-).Składniki:1 i 1/3 szklanki mąki pszennej1 szklanka płatków owsianych1 szklanka ziaren słonecznika250 g masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)1 łyżeczka proszku do pieczeniaZiarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, do koloru jasnozłotego.Masło utrzeć do jasności i puszystości z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść/wyrobić ciasto - ma być miękkie i tłuste. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, zagnieść jeszcze raz. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią.Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie, można lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.Smacznego :-).
Z przepisu Giezika.