Wykonanie
Pachną wspaniale, smakują jeszcze lepiej. Do
ciastek z
płatkami owsianymi nie trzeba mnie specjalnie namawiać. A do tego jeszcze ten
słonecznik... przekonajcie się sami :-).Składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
ziaren słonecznika250 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZiarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, do koloru jasnozłotego.
Masło utrzeć do jasności i puszystości z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia i zagnieść/wyrobić ciasto - ma być miękkie i tłuste. Dodać ostudzone ziarna,
płatki owsiane, szczyptę
soli, zagnieść jeszcze raz. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią.Z ciasta lepić kulki wielkości małego
orzecha włoskiego, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie, można lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.Smacznego :-).
Z przepisu Giezika.