Wykonanie
Zakręcone
ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku
masła, za to z
mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja
ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha.Brak
masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością
ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują swój kształt.
Ciasteczka są doprawione sporą dawką
cynamonu, który wybija się na pierwsze miejsce w smaku tych małych krążków.Z podanego przepisu powinno wyjść około 30
ciasteczek, choć ich ilość uzależniona jest od tego, z jak długich ruloników ciasta będziecie je formować.

Składniki:300g
mąki krupczatki100g
cukru pudru (część można zamienić na domowy
cukier waniliowy)100ml
śmietanki 30%1
żółtko1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Wykonanie:-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder,
śmietankę,
żółtko, ekstrakt z
wanilii i
cynamon, składniki wymieszać, zagnieść ciasto- ciasto może się nieco lepić, nie należy jednak dosypywać
mąki- ciasto można schłodzić lub od razu formować
ciasteczka- z ciasta urywać niewielkie kawałki, formować z nich palcami cienkie ruloniki długości 18-20 cm lub według gustu

- każdy rulonik zwinąć jak ślimaczek, tworząc okrągłe
ciasteczko-
ciasteczka układać na blasze w niezbyt dużych odstępach od siebie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, piec około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia- najlepiej jest najpierw upiec
ciasteczko "testowe", żeby przekonać się, ile
ciasteczka potrzebują czasu na upieczenie lub wyjąć jedno z pieczonych
ciastek i sprawdzić stan upieczenia przed wyjęciem z piekarnika reszty
ciasteczek-
ciasteczka ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku