Wykonanie
Ciastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że
ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej
cukierni, bo naprawdę domowe.

Składniki:(na 30
ciasteczek)2 szklanki
mąkipół szklanki
cukru pudrupół kubka (125 g)
masła roślinnego (odjąć dwie łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia.
Ciastka lepiej wtedy odchodzą)2
żółtka1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany 18%pół opakowania
cukru waniliowegoWykonanie:
Mąkę przesiać dodać
cukier waniliowy,
cukier i proszek wymieszać.
Masło pokroić w kawałki i dodać do
mąki, posiekać nożem.Następnie dodać do tego
żółtka i
śmietanę.Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść.Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę.Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze
ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm).Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły.Wyjmujemy na talerz i studzimy, choć śmiem wątpić czy dane im będzie do końca ostygnąć :).Smacznego :)