ßßß Cookit - przepis na Bułeczki makówki

Bułeczki makówki

nazwa

Wykonanie

Od kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory .Zapach roznosi się po całym domu...aż nie chce się wychodzić. Mięciutkie, pachnące.
Składniki:
35 g świeżych drożdży
40 g margaryny - dałam Kasię
1,6 szklanki mleka
3 łyżeczki soli
1 jajko
5,4 szklanki mąka
jajko do posmarowania
mak do posypania
Wykonanie:
Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut.
Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku, dodać sól, Wymieszać.
Wsypać połowę mąki, wymieszać, dodać drożdże, jajko,i w końcu resztę mąki oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wyrobić ciasto.Odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie formujemy kuleczki i zostawiamy na ok. 30-40 minut do podrośnięcia. Wyrosnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Pieczemy w temp. 225-250 ok. 10-15 minut.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2016/01/bueczki-makowki.html