Wykonanie
Pachnąca i ciekawa wersja na jedno z naszych ulubionych
mięs, wystarczy parę dodatków i obiad zyskuje nowe oblicze :)




około 6 plastrów
schabu bez kości (każdy po około 1 - 1,5 cm)3 średnie
cebulesól,
pieprzpierzynka:6 kromek
chleba z poprzedniego dnia (można użyć ulubionego gatunku,
razowego, orkiszowego, pszennego, z dodatkiem ziarenek)3 kopiaste łyżki drobno startego
parmezanu0,5 - 1 łyżeczka ulubionych suszonych lub świeżych
ziół (te, które ja wsypałam pokazuję pod
spodem)Plastry
schabu umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć
przyprawami, podsmażyć na większym ogniu na
oleju,
mięso odłożyć, tłuszcz zostawić.
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na tym samym
oleju co wcześniej
mięso.
Chleb pokruszyć, wymieszać z
serem, na końcu wsypać
zioła, wymieszać, użyłam tej mieszanki, którą serdecznie polecam.



Naczynie żaroodporne o szerokim i płaskim dnie wysmarować
olejem, poukładać
schab, przykryć
cebulą.

Następnie posypać przygotowaną wcześniej pierzynką.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć
mięso i piec około 40 - 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia okruszków na wierzchu.