ßßß Cookit - przepis na Jarzynka obiadowa. Buraczki zasmażane

Jarzynka obiadowa. Buraczki zasmażane

nazwa

Wykonanie

Chociaż na blogu jest mnóstwo przepisów ciągle łapię się na tym, że nie zamieściłam czegoś co przygotowuję dość często . Być może dlatego, że czasami wydaje mi się taki przepis zbyt prosty, zbyt banalny i sądzę, że wszyscy go znają.
Ale ponieważ dostałam kolejnego maila z pytaniem jak robię buraczki do obiadu to dzisiaj wpis właśnie buraczkowy. Prawdopodobnie każda gospodyni przyrządza je inaczej, ale ja napiszę jak ja to robię. Wiem, że z bloga korzysta dużo młodych ludzi więc może ktoś dzięki temu wpisowi zrobi swoją własną jarzynkę. My lubimy buraczki i stosunkowo często są u nas dodatkiem do dania obiadowego.
Jeśli ktoś nie lubi buraczki na ciepło to wiosną niech koniecznie spróbuje botwinki duszonej!
czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia albo gotowania buraków
składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 ml wody
1-2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki cukru
kilka łyżeczek octu jabłkowego
Jak zrobić buraczki zasmażane?
Kupując buraki wybrałam sztuki nie uszkodzone i mniej więcej tej samej wielkości żeby później podczas pieczenia albo gotowania równo zmiękły. Buraczki umyłam dokładnie. Można zalać je w garnku wrzącą wodą i gotować ok. 1-1,5 godziny do miękkości. Można też zawinąć każdego buraka w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze i piec w temp. 180 st. też ok. 1-1,5 godziny. Według mnie pieczone buraki są smaczniejsze, ale zróbcie jak uważacie.
Ostudzone buraki obrałam cieniutko ze skórki. Starłam na tarce o średnich oczkach. Można zetrzeć na najdrobniejszych, ale ja nie lubię takiej papki. Na patelni rozpuściłam masło, wsypałam mąkę i wymieszałam energicznie żeby nie było żadnych grudek. Smażyłam chwilę mieszając. Do zasmażki dodałam starte buraki i wlałam wodę, wymieszałam od razu bardzo dokładnie. Dusiłam jakieś 5-8 minut a następnie doprawiłam do smaku octem jabłkowym, solą i cukrem i smażyłam jeszcze kilka chwil caly czas mieszając. Podane ilości przypraw są orientacyjne - wszystko zależy od Waszego smaku, ale też od smaku buraków. Czasami są tak słodkie, że cukru prawie wcale nie trzeba dodawać.
Zamiast octu jabłkowego można buraczki doprawić sokiem z cytryny, też do smaku. Nie polecam natomiast kwasku cytrynowego bo jest niezdrowy.
Buraczki zasmażane podaję na gorąco jako dodatek do dań obiadowych np. duszonych lub pieczonych żeberek .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/01/jarzynka-obiadowa-buraczki-zasmazane.html