ßßß Cookit - przepis na Kruche paluchy z mandarynkową nutą

Kruche paluchy z mandarynkową nutą

nazwa

Wykonanie

Wszędzie dookoła nas widać, że zbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory.
Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: około 30 paluszków
Składniki:
300g mąki pszennej
250g prawdziwego masła
80g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki skórki otartej z cytryny
60 ml soku z mandarynki
100g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao, która idealnie nadaje się do tego typu wypieków)
Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki.
Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem blachę schładzamy przez chwilkę w lodówce. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia obserwujemy kolor ciasta i wyjmujemy kiedy się zazłocą. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Umieszczamy w rękawie cukierniczym i polewamy paluchy. Wersje dla dzieci możemy dodatkowo obsypać kolorowymi posypkami. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/12/kruche-paluchy-z-mandarynkowa-nuta.html