Wykonanie
Kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść tort czekoladowy?! Ale cóż, zjadłam :) Żeby w ostatecznym rachunku nie było dziś w moim menu za ciężko, na obiad zrobiłam już coś bardzo lekkiego, coś bardzo szybkiego i naprawdę bardzo smacznego:
ryż z
groszkiem,
marchewką i
jajkiem, usmażone razem z odrobiną
ziół i
curry. Nie wiedziałam, że to danie będzie takie pyszne.Wykorzystałam gotową mieszankę
ryżu z
groszkiem i
marchewką firmy SYS . Opakowanie zawiera dwa woreczki, ja na obiad dla dwóch osób wykorzystałam tylko jeden.
Składniki na 2 osoby :1 łyżeczka
masłaszczypta
currysól, świeżo mielony
czarny pieprz2-3 duże
jajkaposiekane:
szczypiorek,
natka pietruszkiPrzygotowanie :Zawartość
torebki gotuję w lekko osolonej wodzie odrobinę krócej, niż na opakowaniu - powinien być leciutko twardawy.
Ryż odsączam na sicie. Na patelni rozgrzewam
masło, wrzucam
ryż z
marchewką i
groszkiem, dodaję
curry, świeżo mielony
czarny pieprz i smażę mieszając ok. 5 minut.
Ryż powinien lekko się podsmażyć. Wbijam
jajka, dodaję posiekane
zioła, jeszcze chwilę smażę mieszając i od razu podaję.Przepis autorski.