Wykonanie
Na świąteczny stół przygotowałam kilka rodzajów pieczonej
karkówki, oto jeden z nich. Dość pikantna w smaku, z lekko wyczuwalnym korzennym akcentem - smakuje pysznie na kanapkach.


Składniki :1 kg
karkówki wieprzowejMarynata :1
goździk, rozgnieciony w moździerzu1 ziarno
ziela angielskiego, rozgniecione w moździerzu1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
oregano2 łyżki
olejuPrzygotowanie :Wszystkie składniki marynaty ucieram z
olejem i smaruję nią dokładnie cały kawałek
mięsa. Szczelnie zawijam
karkówkę w folię spożywczą i odkładam na 12 godzin do lodówki. Następnie przekładam
mięso do rękawa do pieczenia, związuję go, nakłuwam w kilku miejscach i piekę przez godzinę w 170 stopniach C. Po tym czasie przecinam rękaw i piekę jeszcze 20 minut.Przepis autorski.