Wykonanie
Dzisiaj coś dla "mięsożerców"...pyszne
żeberka, które się rozpływaja w ustach. Ich tajemnica, to subtelne połączenie smaku gorzkawego
piwa ze słodkim
miodem i
cebulą...tyle. Temu połączeniu poza szczyptą
soli i
pieprzu, nic więcej nie trzeba.

Składniki:1 kg
żeberek wołowych0,5 kg
cebuli0,5 l
piwa jasnego1 czubata łyżka
miodusól i
pieprz do smaku1 łyżka
smalcu1 łyżka
mąki
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w
mące. Na patelni rozgrzać
smalec i podsmażyć
mięso na rumiano.

W miedzyczasie w garnku zagotować 0,5 l
wody, wrzucić
przyprawy , podsmażone
mięso, dolać
piwo i
miód.

Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka
cebulę i jeszcze podduszać na małym ogniu przez 30 minut.
Cebula ma się prawie rozpadać, tworząc zawiesisty sos.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja najbardziej lubię z
jasnym pieczywem. Smacznego.