Wykonanie
Pochwalę się, że to najlepsze
pieczarki, jakie zdarzyło mi się zrobić. Są jędrne, pikantne i lekko kwaśne, zanurzone w sosie o głębokim, aksamitnym brązowym kolorze. To bardzo aromatyczne, wyraziste i naprawdę pyszne danie.



Składniki :1 kg średniej wielkości
pieczarek1/4 szklanki ciemnego
sosu sojowego1/4 szklanki
octu z
białego wina0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka posiekanych listków świeżego
rozmarynu3 łyżki
oleju1-2 duże łyżki zimnego
masłaPrzygotowanie :
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję je na pół i przekładam do miski. Zalewam je
sosem sojowym i
octem winnym, dodaję
sól i posiekany
rozmaryn. Mieszam dokładnie łyżką, przykrywam miskę i odstawiam na godzinę. W czasie marynowania mieszam
pieczarki kilka
razy.Na patelni rozgrzewam
olej, wrzucam na nią całą zawartość patelni (razem z płynem), od razu przykrywam i duszę
pieczarki ok. 25 minut, potrząsając patelnią. Na koniec dokładam
masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia.
Pieczarki podaję w głębokim naczyniu, razem z sosem z duszenia, z
pieczywem i
sałatą.

