Wykonanie
Latem naleśniki są bardzo popularne. Można je zjeść w każdym turystycznym
mieście, gdzie znajdziemy przyuliczne budki ze słodkimi przekąskami. Ja zapragnęłam zrobić je sama. Ze sprawdzonych i świeżych składników. Padło na
bitą śmietanę i pyszną, baaardzo słodką
konfiturę z
truskawek Krokus.
Trio idealne. Nie potrafię opisać tego smaku słowami - obłędnie pyszne! :) Zapraszam!

SKŁADNIKI: (12-15szt)- 2 szklanki
mąki- 2
jajka- 1 szklanka
mleka- 1 szklanka
wody gazowanej- 3 łyżki
cukru-1/4 szklanki
oleju-
bita śmietana-
konfitura z
truskawek KROKUS


PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli
mąkę,
mleko,
wodę i
olej ciągle miksując. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Na dobrze rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto (u mnie jedna chochla) i smażymy je z obu stron na złoto. Nie dodajemy tłuszczu na patelnię, ponieważ jest on już w cieście. Każdy naleśnik smarujemy
bitą śmietaną i
konfiturą, zwijamy lub składamy w trójkąt. Smacznego!


Polecam Wam
konfitury marki KROKUS . Jak na mój wymagający smak zasługują na 5+. Są gęste i bardzo słodkie. W słoiczku jest mnóstwo
owoców i nie zawierają konserwantów ani polepszaczy smaków. Słoiczki sa bardzo gustowne z opisaną etykietką i papierowym wieczkiem, które tworzy śliczną falbankę. Przypominają mi te z kredensu babci, ale 20 lat temu. Jeśli nie macie czasu na własne wyroby to śmiało wypróbujcie te
marki Krokus! :)