ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

Naleśniki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

nazwa

Wykonanie

Latem naleśniki są bardzo popularne. Można je zjeść w każdym turystycznym mieście, gdzie znajdziemy przyuliczne budki ze słodkimi przekąskami. Ja zapragnęłam zrobić je sama. Ze sprawdzonych i świeżych składników. Padło na bitą śmietanę i pyszną, baaardzo słodką konfiturę z truskawek Krokus. Trio idealne. Nie potrafię opisać tego smaku słowami - obłędnie pyszne! :) Zapraszam!
SKŁADNIKI: (12-15szt)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
-1/4 szklanki oleju
- bita śmietana
- konfitura z truskawek KROKUS
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli mąkę, mleko, wodę i olej ciągle miksując. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Na dobrze rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto (u mnie jedna chochla) i smażymy je z obu stron na złoto. Nie dodajemy tłuszczu na patelnię, ponieważ jest on już w cieście. Każdy naleśnik smarujemy bitą śmietaną i konfiturą, zwijamy lub składamy w trójkąt. Smacznego!
Polecam Wam konfitury marki KROKUS . Jak na mój wymagający smak zasługują na 5+. Są gęste i bardzo słodkie. W słoiczku jest mnóstwo owoców i nie zawierają konserwantów ani polepszaczy smaków. Słoiczki sa bardzo gustowne z opisaną etykietką i papierowym wieczkiem, które tworzy śliczną falbankę. Przypominają mi te z kredensu babci, ale 20 lat temu. Jeśli nie macie czasu na własne wyroby to śmiało wypróbujcie te marki Krokus! :)
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/07/nalesniki-z-bita-smietana-i-konfitura.html