Wykonanie
Pierś w domowym papirusie to zdrowsza wersja popularnego "sklepowego" odkrycia sprzed kilku lat "Pomysł na ... soczystą
pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :)Pierś przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna.Nakład czasu i pracy - praktycznie żaden, tym bardziej więc zapracowane
panie domu powinny skorzystać z tego przepisu.Podpowiem jeszcze, że najlepiej przygotować sobie taki filet wieczorem, zawinąć w papier z
przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć.
Mięso przez noc spokojnie przejdzie
przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego
oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-
białko), ale i niskokaloryczne.A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :))Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie, nie mam pojęcia jakie jest dokładne źródło pochodzenia.Możemy go znaleźć u
Margarytki, i na blogu Tysiąc Smaków, i tutaj i na wielu innych bogach, ale nie
będę już się bawiła w stawianie linków.
Składniki:1 podwójn y
filet z kurczakasólpieprz ziołowytymianeksłodka paprykapieprz ziołowyolej lub
oliwa z oliwekDodatkowo:papier do pieczeniaPrzygotowanie:
Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie
przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby
soki powstałe podczas smażenia nie wypłynęły nam na zewnątrz. Smażymy z każdej strony po 5 minut (uwaga - na suchej patelni) przewracając fileta dwukrotnie. Ogółem czas smażenia powinien wynosić około 20 minut. Po tym czasie będziemy
mieli pewność, że pierś jest upieczona w środku. Upieczone
mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie odwijamy papier.Podajemy z ulubioną surówką :)