Wykonanie
Jako dziecko uwielbiałam piec pierniczki. Wycinanie, wałkowanie, ozdabianie i ten zapach...Teraz mój zapał nieco ostygł, ponieważ brakuje mi czasu na zabawę w pieczenie pierniczków, a nie mam jeszcze małego pomocnika, którego uszczęśliwiłoby to zajęcie.Dlatego postanowiłam wypróbować przepis "zastępczy" i upiekłam szybkie babeczki o smaku pierniczków. Efekt przeszedł moje oczekiwania, dlatego szczerze polecam Wam je przygotować.

Składniki:200g
mąki (u mnie jasna i ciemna orkiszowa)pół szklanki
cukrupół szklanki
miodujajkoszklanka
maślankiłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejłyżka
korzennej przyprawy do piernika
jabłko100g posiekanej
mlecznej czekoladyW dużej misce łączymy suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
przyprawę do piernika. W osobnej misce łączymy
maślankę,
jajko,
miód i
jabłko starte na drobnych oczkach. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy posiekaną
czekoladę, mieszamy całość aż składniki się połączą.Papilotki układamy na blasze i wypełniamy każdą
ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.Gdy babeczki przestygną ozdabiamy je ulubioną polewą, lub lukrem, oraz posypkami, lub kandyzowaną
skórką pomarańczową.Smacznego!