Wykonanie
To śniadanie podbiło podniebienie mojego Narzeczonego, jak mało co. Mam to szczęście, że nie jest bardzo wybredny i zjada wszystko co mu przygotuję, ale nie pamiętam, kiedy ostatni raz chwalił tak jakiekolwiek danie. Chociaż placki są bardzo sycące, zjadł całą porcję i powiedział, że prosi o takie śniadania częściej. Absolutnie mu się nie dziwię, bo te placki to hit!Sycące, słodko-słone, z nutą
chilli i
ziół, łatwe do przygotowania i bezproblemowe w smażeniu, mimo braku
jajka. Można podawać je z sosami, warzywami, prostą
sałatką, lub w formie kanapkowej – z plasterkiem
szynki, czy
sera. Ja podałam je z
sałatką Caprese – było pysznie. JPancakes
ciecierzycowe
Składniki na 2 porcje:szklanka
mąki z
ciecierzycyszklanka
mlekałyżeczka
sody oczyszczonejpo pół łyżeczki
papryki słodkiej,
chilli,
oregano i
soliolej do smażeniaWszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Smażymy niewielkie placuszki, z obu stron na rumiano – najlepiej na specjalnej, małej patelni.Podajemy z ulubionymi dodatkami – najlepiej lekkimi, jak warzywa, ponieważ placki naprawdę zabijają głód.