Wykonanie
To nasza ulubiona pizza - na cienkim cieście z dodatkiem
mąki żytniej, z dużą ilością
mozzarelli,
szynki i dla zdrowia z pyszną
rukolą. Dla smaku
Tabasco. To przepis na najlepsze ciasto na pizzę - wychodzi wyśmienite :) Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na 2 okrągłe pizze)Ciasto:- 200 g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 300 g
mąki pszennej- 30 g
drożdży- 4 łyżki
oliwy- ok. szklanka ciepłej
wody- łyżeczka
soli- łyżeczka
cukruNa wierzch: (na 1 pizzę - drugą robię zazwyczaj inną)- 4 plastry
szynki parmeńskiej- kulka
mozzarelli- garść startego
żółtego sera-
sos Tabasco- garść
rukoli- sos do pizzy (używam doprawionej passaty)-
oreganoPRZYGOTOWANIE:Ciasto: z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - do godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i z każdej części formujemy koła. Wykładamy je na blasze z papierem do pieczenia.
Spody smarujemy sosem, posypujemy
serem żółtym i układamy plastry
mozzarelli. Na to
szynka (ja swoją kroję na mniejsze kawałki),
oregano i
Tabasco do smaku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220/230*C na drugiej od dołu półce ok. 10 - 15 min aż się zarumieni od
spodu.Podajemy z
rucolą i
Tabasco. Smacznego!