Połączenie może dość zaskakujące, ale właśnie taką zupę jadłam niedawno w poznańskim Je Susie i chcąc odtworzyć ten smak, zdecydowałam się trochę poeksperymentować w domu. Wyszło dobrze :)Zupa krem z gruszki i pietruszkiPear and parsnip soupSKŁADNIKI:1 kg korzenia pietruszki2 gruszki2 szklanki wody (wykorzystałam wodę po gotowaniu pietruszki)3 łyżki pasty sezamowej tahiniłyżeczka suszonego tymiankusól*pieprz*ziele angielskie*natka pietruszki*ilość wg upodobańWYKONANIE:Pietruszki obieramy, kroimy i gotujemy przez kilkanaście minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone i obrane gruszki oraz tymianek i ziele angielskie. Dusimy całość przez 5 minut, a następnie odcedzamy, odlewając wodę po gotowaniu do osobnej miski. Do garnka dodajemy tahini, sól, świeżo mielony pieprz i 2 szklanki wody po gotowaniu pietruszki. Całość blendujemy i podajemy ze świeżą natką pietruszki.