Wykonanie
Sobotnie naleśnikowanie przekładam dziś na poranek z placuszkami . Smażę pachnące
sezamem placki gryczane, które smakują niczym
chałwa. W 100% wegańskie, lekkie i puszyste. Podaję je wraz z słodką karmelizowaną
gruszką w
syropie klonowym i posypuję delikatnie ziarenkami
sezamu . Miałam wrażenie, że
jadłam biszkopciki z patelni :)
wegańskie
sezamowe placuszki gryczane podane z karmelizowaną
gruszką oraz ziarenkami
sezamuvegan
sesame buckwheat pancakes served with caramelized pear and
sesame seeds
Składniki:- 1/2 szkl.
mąki (3 łyżki gryczanej + 2 łyżki owsianej)- ok. 1/2 szkl.
mleka roślinnego- szczypta
sody oczyszczonej- łyżeczka
ksylitolu (opcjonalnie))- spora łyżka tahini (lub nawet dwie ;D)Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Placuszki banalnie proste, ale za to niebanalnie smaczne! Idealne comfort food na sobotni poranek. Czas się trochę zrelaksować, a
potem do pracy. Nabrałam energii oraz jeszcze większej motywacji by rozwijać swoje pasje. Pozytywnie :)Udanego weekendu!