ßßß Cookit - przepis na chia + tahini + gruszka + mleko roślinne

chia + tahini + gruszka + mleko roślinne

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
35 g nasion chia (około 4 łyżki)
mleko roślinne
duża gruszka (teraz w promocji po 3,49 zł za 1 kg TUTAJ)
2 łyżki tahini
Wieczorem gruszkę starłam na grubych oczkach tarki. Do szklanki włożyłam gruszkę, wsypałam nasionka i łyżkę tahini, dokładnie wymieszałam. Zalałam mlekiem tak, aby zakryło całą mieszaninę, prawie do poziomu szklanki. Znów wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Przed snem jeszcze raz przemieszałam całość, rozbijając zbite grudki nasion, które ewentualnie się wytworzyły.
Rano dołożyłam tahini na wierzch.
więcej na: http://porannie.blogspot.com/2014/05/na-wtorek_12.html
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
więcej o nasionach CHIA: https://www.facebook.com/notes/zielone-koktajle/nasiona-chia/633581440122021
Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie, zobacz jak w zakładce ZRÓB SAM, to proste!
Źródło:http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/03/chia-tahini-gruszka-mleko-roslinne.html