Wykonanie
Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii!
W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec, aromatyczny sernik, czy pachnący placek
drożdżowy . Czas
goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia
makowego z
twarogiem, w ramówce pulchnego
ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości.A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto,
potem migiem nadziać bułeczki i gotowe!
Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek:ZACZYN:50g
masła – stopionego180ml
mleka [3/4 szkl.] – ciepłego25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
maki1 łyżeczka
cukruCIASTO:400g
mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do
ciast drożdżowych100g
cukru1
jajko + 1
żółtko - 1
białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniemszczypta
soliNADZIENIE:250g
twarogu – u mnie półtłusty½ puszki masy makowej2 łyżki domowego
cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU
W garnuszku rozpuścić
masło. Dolać
mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć
drożdże, dodać po łyżeczce
cukru i
mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać.Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do wykipienia ;)
Do miski przesiać
mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć - dodać
sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn
drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozmieszać widelcem
twaróg z masą
makową i
cukrem waniliowym. Można ewentualnie dorzucić ulubionych
bakalii – ale wg. mnie masa makowa będzie tu wystarczająco w nie bogata.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm.Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych
boków.Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego
boku z nadzieniem, a kończąc na
boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego
boku.Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco.Piec w temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termo obiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika.Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.