Wykonanie
Witajcie zielono tą późną jesienią,Tak, witamy się z
Wami zielono w środku grudnia. Nie, nie oszaleliśmy. Wszystko za sprawką jednego warzywa –
jarmużu. Intensywnie zielonego i będącego skarbnicą składników dobrych dla naszych ciał i naszego zdrowia. Kocha go nasze
serce, jest bogaty w błonnik, witaminę C oraz
sole mineralne i cenną witaminę K . Ma działanie antynowotworowe po pierwsze za sprawą przeciwutleniacza jakim jest zawarty w nim sulforafan, oraz po drugie innych przeciwutleniaczy takich jak
między innymi karotenoidy działające antyoksydacyjnie (czyli pośrednio hamujące rozwój nowotworów). A po trzecie takie działanie ma też witamina K według wielu badaczy – hamuje rozwój niektórych chorób nowotworowych. Cenny jest także chlorofil zawarty w
jarmużu, który wspomaga usuwanie szkodliwych substancji z organizmu oraz jest również przeciwutleniaczem. Zatem jest to roślina z rodziny
kapustnych, która jest samym zdrowiem i na pewno warto na nią zwrócić uwagę. Można spotkać także odmiany w innych kolorach – fioletowe, brązowe. O jednym trzeba pamiętać, że aby zachował swoje właściwości należy gotować go jak najkrócej – do 5 minut i najlepiej na parze lub spożywać surowy. Jest świetnym dodatkiem do koktajli i tworzy zgrany duet z
pomarańczą. :)Znacie jarmuż? Lubicie? Ma on swoje
grono wielbicieli, ale wiele osób nie może się do niego przekonać. U nas
jarmuż gości często, w różnej formie. Mamy dla Was szybki przepis na oswojenie
jarmużu. :) Serwujemy dziś przepis na zdrowe i pyszne
chipsy z
jarmużu. Zainteresowani? Smakują świetnie, są zielone i robi się je błyskawicznie. Zapraszamy. :)Składniki:- umyte i osuszone liście
jarmużu w dowolnych ilościach (u nas około 100-150 g)- 2 płaskie łyżki
oleju rzepakowego-
przyprawy – wybierzcie takie jakie lubicie, my wybraliśmy:
czarny pieprz, słodka mielona
papryka, ostra mielona
papryka, mielone nasiona
kolendry, mielone
ziele angielskie, niewielka szczypta
soliWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Generalnie będzie więcej opisu niż pracy do wykonania. ;) Na blasze kładziemy papier do pieczenia a na nim układamy porwane na mniejsze kawałki
jarmużu. Nie mogą to być zbyt małe kawałki i powinny być mniej więcej różne – wtedy nic się nie spali i wszystkie upieką się równo. Tak przygotowany
jarmuż skrapiamy
olejem rzepakowym, po czym mieszamy liście na blasze rękoma, by ten
olej rozprowadzić na liściach. Następnie dodajemy
przyprawy – posypujemy nimi liście, najlepiej z większej wysokości – rozsypia się równiejszą i cienką warstwą.
Potem pozostaje tylko trochę przemieszać wszystko dłońmi na blasze i ponownie równo wszystko rozłożyć. Piekliśmy na dwa
razy - taka ilość zmieściła się u nas na dwóch blachach.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 5 minut – uwaga – pilnujemy, bo liście są cienkie i dosłownie w ciągu minuty mogą zmienić się w spalone i niejadalne. Muszą być nadal zielone i chrupkie. Wyjmujemy z piekarnika. Łatwizna prawda? ;) Jak ostygną (ciężko wytrzymać do tego momentu, choć stygną szybko ;) ) mamy rewelacyjne
chipsy i zdrową przekąskę np. na domowy wieczór filmowy. Pyszności. :)
Jarmużowe pozdrowienia,Ania & Piotrek