Wykonanie
Smaczny dodatek do obiadu:
kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej
kukurydzy i pikantnego
sosu czosnkowego na bazie
jogurtu, z dodatkiem domowego
majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska.Składniki:- główka
kapusty pekińskiej (u mnie 660g po usunięciu wierzchnich liści)- 1 pełna łyżka domowego
majonezu np. tego lub tego (można dodać również dobry sklepowy)- 1 puszka
kukurydzy- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 ząbek
czosnku- 1/2 płaskiej łyżeczki
soli himalajskiej lub morskiej- świeżo mielony
kolorowy pieprz (u mnie dość sporo)
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać odsączoną z zalewy
kukurydzę.
Do małej miski przecisnąć obrany ząbek
czosnku, dodać
sól i wymieszać. Następnie dodajemy pełną łyżkę dobrego
majonezu, dwie łyżki
jogurtu naturalnego i posypujemy obficie świeżo mielonym
pieprzem, całość mieszamy.
Sos wlewamy do miski z
kapustą i
kukurydzą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, by smaki się przegryzły, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze
solą lub
pieprzem. Przekładamy do mniejszej miski i serwujemy.
Smacznego :-)