Wykonanie


Sernik, który totalnie zauroczył mnie swym smakiem, jest wprost bajeczny. Przygotowywałam go ostatnio dość często i jeszcze nie mamygo dość. Wcześniej piekłam go w małej blaszce o wym. 27,5x22,5cm, dzisiejszy powstał w tortownicy, taki bardziej świąteczny, no i tortownica ma jeden, ale za to bardzo duży plus, nikt nie marudzi, że same kromki (w końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-)I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na
ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki z
ksylitolem, one nie zmieniają smaku przez wiele dni tak jak z dodatkiem zwykłego
cukru), to stwierdzam, że dodatek
cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym
ksylitolu czegoś mi w nim brakowało, dzisiejszy piekłam pół na pół
ksylitol, z
cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje
słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja tortownica ma 25cm.Składniki kruchego ciasta:- 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej i kukurydzianej)- 100g mielonych
migdałów- 80g zimnego
masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 2 łyżki
cukru (dałam po 1 łyżce
ksylitolu i
cukru trzcinowego)- 1-2 łyżki zimnej
wodyWszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.


Składniki masy serowej:- 1kg dobrego, gęstego
sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego- 165g miękkiego
masła- 5-6
jajek (u mnie 6 mniejszych)- 1 szklanka
cukru (dałam po 1/2 szklanki
ksylitolu i
cukru trzcinowego)- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- 40g
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać
budyń bez
cukru)- kilka kropli
aromatu śmietankowego (nie trzeba)mój gęsty
ser
W misie miksera umieścić
masło, dodać
ksylitol i/lub
cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym
jajku na zmianę z kilkoma łyżkami
sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt
waniliowy i
skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy.Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy ok.85-90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu.Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam" (nożem) delikatnie boki pod spód, chowam je w formie, wówczas ciasto równo opada.


Po wystudzenia delikatnie okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym
ksylitolem lub pudrem trzcinowym lub smarujemy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami
aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki (lub
wody). Ja posypałam wierzch dodatkowo
płatkami migdałów.









Smacznego :-)

http://mojpieknystol.pl/