Wykonanie
Pierogi z
mięsem bywają u nas od zawsze. Kiedyś przygotowywała je moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na
mące pszennej, teraz przygotowuję je na orkiszu. Niezależnie od użytej
mąki zawszecieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego,
mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto od uszek z
grzybami, które bardzo, ale to bardzo zauroczyło mnie zarówno swą delikatnością jak i cudownym smakiem. Choć pracy przy nich niemało, to warto niekiedy poświęcić go na przygotowanie tak cudownego dania. Najlepsze polane stopionym
masełkiem... mmmm...Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk.Składniki ciasta:- 550g
mąki orkiszowej typ750- 315g (ml)
wody- 1/2 łyżeczki
soli (u mnie himalajska)- 10g
masła klarowanegoSkładniki farszu:- 1kg
mielonego mięsa (u mnie
łopatka lub
karkówka)- 1
jajko- ok. 3/4-1 łyżeczki
soli (u mnie himalajska)- świeżo mielony
pieprz- 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego
majeranku (lub dowolnie)- mielony
czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem)
Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona
łopatka i/lub
karkówka, można również użyć dowolne inne
mięso) umieścić w misce, wbić
jajko, dodać
majeranek,
sól, świeżo mielony
pieprz i mielony
czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać.
W misie miksera wymieszać
mąkę z
solą. Do kubeczka odważyć
masło klarowane, zalać 315g gorącej
wody, po rozpuszczeniu
masła, wlać do misy z
mąką. Po 2-3 minutach wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta, gdyby ciasto było klejące dosypać trochę więcej
mąki, (ja przygotowywałam ciasto w dwóch turach- sypałam więc
mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać
mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko raz, ale niemniej wyczulam)Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć.
Z gotowego ciasta odrywamy kawałek (pozostałe przykrywamy folią spożywczą, by nie obsychało), wykładamy na delikatnie podsypany
mąką blat i rozwałkowujemy na pożądaną grubość, wykrawamy kółka (u mnie metalową obręczą o śr.7cm. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę farszu
mięsnego i dokładnie sklejamy brzegi.
Odstawiamy na podsypany
mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam
mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto nie było aż tak bardzo cienkie, kilka pierogów, które zrobiłam cieńsze niestety pękło, to ciasto jest bardzo delikatne, a farsz treściwy więc, nie może być zbyt cienkie.
Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osoloną
wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.5 minut. Ja dodaję do
wody sporą łyżkę
oleju kokosowego, by ciasto się nie sklejało po wyjęciu.Po tym czasie wyjmuję pierogi łyżką cedzakową. Podaję polane stopionym
masłem.
Pierogi można również mrozić. Po wystudzeniu (rozkładam je zawsze oddzielnie na talerzu, by się nie sklejały) pakuję je do woreczków (jeden obok drugiego), woreczki zamykam i wkładam do zamrażarki. Gdy najdzie nas ochota na domowe pierogi, po prostu wrzucam zamrożone do wrzącej
wody, zagotowuję i odstawiam, by się rozmroziły i zagrzały wewnątrz. Po kilku minutach pyszny, domowy obiad gotowy... :-)
Smacznego :-)