ßßß Cookit - przepis na Wegańskie pierniczki (bez glutenu, bez cukru)

Wegańskie pierniczki (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Kulinarny symbol Świąt Bożego Narodzenia?
Pierniczki !
Aromat korzennych przypraw, słodycz i chrupkość brzmiąca w ustach...
Może być coś przyjemniejszego?
A do tego jak pierniczki będą wegańskie, bez cukru i glutenu ?
Dzieci kochają pierniczki, ale i my dorośli także je uwielbiamy. Nie tylko za smak. Te małe, niepozorne pierniczki łączą ludzi i wprowadzają do domu ciepłą, świąteczną atmosferę. Bo nic tak nie zbliża, jak wspólne pieczenie. Niestety, dziś nie ma nigdy na to czasu... Mam jednak nadzieję, że tradycja wypiekania pierniczków jest w Waszych domach nadal obecna. Jeśli nie, proponuję do niej wrócić. Piekąc pierniczki s prawicie frajdę dzieciom, ale i samym sobie.
Chyba nie będę musiała Was długo namawiać, tym bardziej, że mam dla Was przepis na moje ulubione pierniczki - wegańskie (ale możecie użyć miodu), bez glutenu, słodzone naturalnymi zdrowymi źródłami cukru. Idealne dla dziecka-alergika, ale przede wszystkim dla osób chcących karmić siebie i własną rodziną pełnowartościowymi pokarmami. Te pierniczki takie właśnie są! Pełne witamin, mikro i makroelementów.
To nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale rokosz dla naszych organizmów.
I kto powiedział, że w Święta się je niezdrowo i tyje... ;p
- 3/4 szklanki syropu klonowego / syropu z agawy / miodu / innego naturalnego zamiennika cukru
- 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (jeśli nie chcesz użyć alkoholu, zastąp go naturalnym ekstraktem pomarańczowym)
- skórka otarta z 1 pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2/3 szklanki mąki z cieciorki
- 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej --> jak zrobić domową przyprawę piernikową
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do rondelka wlewam syrop klonowy, olej kokosowy, likier pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Podgrzewam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż składniki się połączą. Odstawiam z ognia i pozostawiam do ostudzenia.
W misce mieszam mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sól. Dodaję przestudzony syrop. Dokładnie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaję 1 łyżkę mąki gryczanej. Pamiętajmy jednak, że ciasto ma być wilgotne i może kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 2 h.
Stolnice oprószam mąką. Przekładam na nią 1/2 ciasta i podsypując mąką rozwałkowuje je na placek. Jeśli pierniczki mają być chrupiące, należy rozwałkować ciasto cienko, jeśli grubsze i dość miękkie w środku - grubiej.
Foremkami wycinam dowolne kształty. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 8 min w 175 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.
Wystudzone pierniczki przekładam do metalowej puszki i trzymam do świąt. Jeśli chcecie je dekorować, zróbcie to 1 dzień przed podaniem. Ja lubię takie saute.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/weganskie-pierniczki-bez-glutenu-bez.html