Wykonanie
Pomysł na szybki obiad bądź smaczną kolację. Przygotowanie zajmie nie więcej niż 30 minut, a efekt zadowoli każde podniebienie.
Makaron ryżowy jest bardzo wdzięcznym materiałem do pracy w kuchni, przyjmie każdy smak. Dziś nasyciłam go kremowym aromatem
pieczarek z nutą wędzonki, która wspaniale współgra z
grzybami.
Słodycz daniu nadaje podduszona
cebulka, a całość zaostrza szczypta świeżo mielonego
pieprzu.
Makaron ryżowy można zastąpić tradycyjnym pszennym
makaronem. Będzie równie pysznie.Porcja na 3 osoby:- opakowanie
makaronu ryżowego wstążki- 30 dag małych
pieczarek- 15 dag
wędzonego boczku- 1 średnia
cebula- 2 ząbki
czosnku- 200 ml
śmietanki kremówki- garść siekanego
szczypiorku bądź biało-zielonej części
pora-
sól, świeżo mielony
pieprzMakaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut.
Boczek pokroić w cienkie paseczki.
Cebulkę z
czosnkiem w drobną kostkę.
Pieczarki pokroić na 2 lub 4 częściNa patelnię wylać 2 łyżki
oleju, dodać
boczek, podsmażyć. Następnie dołożyć
cebulkę z
czosnkiem, zmniejszyć ogień aby delikatnie się zeszkliła. Dorzucić
pieczarki, smażyć ok. 5 minut mieszając. Zalać całość kremówką.Do sosu przełożyć odcedzony
makaron. Wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut aby smaki się połączyły a
makaron zmiękł i przejął smaki.Przed podaniem danie należy spróbować, w razie potrzeby dosolić ( uwaga -
boczek jest słony ), oprószyć świeżo mielonym
pieprzem i szczypiorkiem/porem.