Wykonanie
Jeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej!
SKŁADNIKI:(na dwie blachy)300 g
mąki pszennej krupczatkiduże
jajko60 g
cukru pudru50 g
masła50 g
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika½ łyżeczki
sody oczyszczonejlukier:szklanka
cukru pudru6-8 łyżeczek
likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wodyPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać
mąką.Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub
owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek
jabłka lub kromką
chleba.
Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z
owoców.
Lukier:
Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę płynu aby uzyskać rzadszą, płynną konsystencję. Pierniczki maczamy najpierw w rzadkim lukrze. Pozostawiamy do stwardnienia. Gęstym lukrem za pomocą rożka o cienkiej końcówce dekorujemy pierniczki wg uznania.