ßßß Cookit - przepis na Babka piernikowa

Babka piernikowa

nazwa

Wykonanie

Piernik w nietypow ym kształ cie . Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik) potrze bują czasu by zmięknąć, to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -)
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 jajko
1 szklanka mleka
4 łyżki konfitury wiśniowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 tabliczka czekolady
wiśnie kandyzowane
1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut.
4. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html