Wykonanie
Witajcie Moi
DrodzyŚwięta, święta już prawie są, została jeszcze tylko ostatnia prosta i wreszcie będą długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia. Stoły pełne smakołyków, domy wypełnione gośćmi i prezenty pod choinką na czeka większość nas. Najbardziej ze świętami kojarzą mi się makówki, które pojawiają się na moim
stole raz w roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia.Potrzebne składniki:

Składniki na jedną miskę200g mielonego
makulitr
mleka5 łyżeczek
miodu2 łyżki
cukru50g
masła3 duże
bułki20g
kokosu3 garście
orzechów włoskich50g
migdałów100g
moreliMleko z
masłem i
miodem wstawiamy na ogień i czekamy, aż się zagotuje.

Następnie dodajemy do
mleka mielony
mak i trzymamy na ogniuokoło 15 minut mieszając.
Bułki kroimy w kromki, którymi wykładamy spód miski.Następnie warstwę z
bułki polewamy
mlekiem z
makiem.

Polaną już warstwę
bułek posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi,
migdałami i
morelami.

Każdą warstwę posypujemy jeszcze
kokosem i powtarzamy warstwy do chwili napełnienia miski. Nasze makówki gotowe, a my możemy się zabrać za przygotowanie innych potraw.