Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na niezwykle prostą pastę z
cieciorki. Przygotowuje ją już od dłuższego czasu, za każdym razem jest tak samo pyszna i w
sumie to ciężko jest ją zepsuć. Pasta swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi
ostrej papryki,
cebulki oraz oczywiście samej
cieciorce. Świetnie nadaje się do kanapek, warzyw albo
solo. Bardzo lubię ja za to, że doskonale pasuje do moich ulubionych
chlebków z ziarenkami oraz gotowanego
brokuła, no i tak jak wspomniałam wcześniej- za krótki czas przyrządzania.Składniki:150g
cieciorkicebulakilka łyżek
olejupapryka ostra i słodka (w proszku)
pieprzsólCieciorkę zalewamy na noc chłodna
wodą. Rano ją odcedzamy, wlewamy świeżej
wody i gotujemy do miękkości- zwykle przez około 1,5 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy. Smażymy ją na rozgrzanym
oleju, aż będzie złocista.
Cieciorkę,
cebulę,
przyprawy blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Ilość
soli,
pieprzu i
papryki dostosowujemy do własnego smaku. W razie potrzeby możemy dolać nieco
oleju, ale ja raczej tego nie robię, bo nie chcę uzyskać tłustej pasty, wolę żeby była gęsta.Pastę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować pastę z
cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
cieciorka, nazywana też
ciecierzycą lub
grochem włoskim, zawiera oczywiście sporo
białka oraz potasu, fosforu, magnezu i wapnia, a także kwasu foliowego i witaminy C; dzięki sporej ilości potasu obniża ciśnienie
krwi, a ze względu na sporą zawartość błonnik usprawnia procesy trawienia,
cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze, witaminę C i potas; wszystkie jej właściwości sprawiają, że warto spożywać ją po kuracji antybiotykami.