ßßß Cookit - przepis na Pasta z cieciorki

Pasta z cieciorki

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na niezwykle prostą pastę z cieciorki. Przygotowuje ją już od dłuższego czasu, za każdym razem jest tak samo pyszna i w sumie to ciężko jest ją zepsuć. Pasta swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi ostrej papryki, cebulki oraz oczywiście samej cieciorce. Świetnie nadaje się do kanapek, warzyw albo solo. Bardzo lubię ja za to, że doskonale pasuje do moich ulubionych chlebków z ziarenkami oraz gotowanego brokuła, no i tak jak wspomniałam wcześniej- za krótki czas przyrządzania.
Składniki:
150g cieciorki
cebula
kilka łyżek oleju
papryka ostra i słodka (w proszku)
pieprz
sól
Cieciorkę zalewamy na noc chłodna wodą. Rano ją odcedzamy, wlewamy świeżej wody i gotujemy do miękkości- zwykle przez około 1,5 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż będzie złocista.
Cieciorkę, cebulę, przyprawy blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Ilość soli, pieprzu i papryki dostosowujemy do własnego smaku. W razie potrzeby możemy dolać nieco oleju, ale ja raczej tego nie robię, bo nie chcę uzyskać tłustej pasty, wolę żeby była gęsta.
Pastę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować pastę z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
cieciorka, nazywana też ciecierzycą lub grochem włoskim, zawiera oczywiście sporo białka oraz potasu, fosforu, magnezu i wapnia, a także kwasu foliowego i witaminy C; dzięki sporej ilości potasu obniża ciśnienie krwi, a ze względu na sporą zawartość błonnik usprawnia procesy trawienia,
cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze, witaminę C i potas; wszystkie jej właściwości sprawiają, że warto spożywać ją po kuracji antybiotykami.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/pasta-z-cieciorki.html