Wykonanie
Przygotowanie
karkówki przypomina tradycyjne
schabowe. Jednakże dodatek
pieczarek,
cebuli,
sera,
kabanosa i
pomidorków sprawia, że
mięso jest bardzo apetyczne.

500 g
karkówkiPrzyprawa do
karkówki400 g
pieczarek2
cebule300 g
sera1
kabanos100 g
pomidorków koktajlowych2
jajkaBułka tartaSól pieprzKarkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy
przyprawą do
karkówki.
Cebule kroimy w kosteczkę,
pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę
oleju, wrzucamy
pieczarki i
cebulę. Dusimy do miękkości.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy
jajko, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Rozgrzewamy patelnie,
karkówkę obtaczamy w
jajku i
bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy
pieczarkami z
cebulką, posypujemy
serem i pokrojonymi w plasterki
pomidorkami i
kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się
sera.

