ßßß
Zakupy:0,5kg karkówki,jak najchudszej ( ja użyłam pociętej na plastry )2 jajka1 szklanka bułki tartejsól, pieprz do smaku ,olej do smażenia250 g pieczarek1 cebula
Karkówkę kroimy w średniej grubości plastry i rozklepujemy tak, jak na kotlety schabowe . Solimy , pieprzymy . Jajka rozmącamy w miseczce i obtaczamy w nich mięso ,a następnie obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu ( wtedy karkówka pozostaje soczysta i nie robi się gumowata) do uzyskania złocistej, chrupkiej panierki . Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ,żeby odpił nadmiar tłuszczu .W między czasie kroimy cebulkę w piórka i pieczarki w plastry , wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złocisty kolor ,dodając sól i pieprz do smaku . Dekorujemy nimi nasze kotlety i podajemy z ziemniaczkami i tak jak ja dzisiaj np.z bigosem ze słodkiej kapusty .. 😉 Smacznego !