Wykonanie
Słodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek!


Tortownica o śr. 24 cmSpód:1 szklanka
mleka0,5 szklanki
kaszy manny2 łyżki
cukruMasa serowa z
kajmakiem:500 g
sera z wiaderka2
jajka100 g
cukru pudru40 g
masła200 g kajmaku1
galaretka cytrynowa1 , 5 szklanki wrzątkuMasa serowa kukułkowa:500 g
sera z wiaderka2
jajka40 g
masła100 g
cukru pudru150 g kremu kukułkowego Zentis (KLIK)2 łyżki
żelatynyDo dekoracji:1 szklanka
śmietany 36%6 g
śmietan fixu
Spód:W garnku gotujemy
mleko z
cukrem. Gdy wrze wsypujemy
kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki.Masa serowa kajmakowa:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje.
Jajka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone
masło i po łyżce
sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy masę kajmakową. Masę
serową łączymy z
galaretką i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa serowa kukułkowa:
Żelatynę mieszamy z odrobiną
wody żeby napęczniała.
Jajka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone
masło i po łyżce
sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy krem kukułkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i łączymy z masą
serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą
śmietaną.

