ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować.
2 główki młodej kapusty
300 g pieczarek
300 kiełbasy zwyczajnej
100 g boczku wędzonego
Pęczek koperku
150 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
4 ziela angielskie
Sól
Pieprz
Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/06/bigos-z-modej-kapusty.html