Wykonanie
W pieczeniu ciast dopiero ,,raczkuję”. Sernik wyszedł przepyszny, a jego smaki chodziły za mną od dawna.
Maślany spód o
kokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta
czekoladowa polewa – palce lizać.

Spód:200 g
ciasteczek maślanych Bonitki100 g
masła2 łyżki
wiórków kokosowychMasa serowa:1 kg
twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco)250 g
śmietany 18% (gęstej)1,5 szklanki
cukru64 g budyniu
śmietankowego5
jajekPolewa:125 g
margaryny0,5 szklanki
cukru4 łyżki ciemnego
kakao3 łyżeczki
mlekaSpód:
Ciasteczka umieszczamy w woreczku i rozbijamy tłuczkiem.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Łączymy pokruszone
ciasteczka,
wiórki kokosowe i
masło. Wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno blaszki o wymiarach 24x29 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.Masa serowa:Do misy miksera przekładamy
twaróg,
śmietanę,
cukier,
budyń i
jajka. Miksujemy na średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 75 minut. Po upieczeniu studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. U mnie w piekarniku został całą noc. Rano delikatnie odcięłam boki od formy.Polewa:W rondelku rozpuszczamy
margarynę z
cukrem. Dodajemy
kakao i energicznie mieszamy. Dolewamy
mleko i chwilkę gotujemy. Od razu wylewamy na ciasto.