ßßß
Cookit - przepis na Kurczak po hawajsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kurczak po hawajsku
Składniki
Udo kurczaka
Cebula
Papryka czerwona
Pieprz
Kolendra
Zioła prowansalskie
Miód
Koncentrat pomidorowy
Oliwa z oliwek
Przyprawa uniwersalna
Vegeta
Wykonanie
Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z
miodem
i ostrą
czerwoną papryką
. Z
kurczaka
powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.
7
udek z kurczaka
1
cebula
1
czerwona papryka
Pieprz
młotkowany z
kolendrą
Cząber
Zioła prowansalskie
Glazura:4 łyżki
miodu
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
przyprawy uniwersalnej
typu
Vegeta
0,5 łyżeczki
ziół prowansalskich
Udka z kurczaka
dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy
pieprzem
z
kolendrą
, cząbrem i
ziołami prowansalskimi
.
Cebulę
oraz
czerwoną paprykę
kroimy w kosteczkę.
Kurczaka
układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę.
Miód
,
koncentrat pomidorowy
,
oliwę z oliwek
i
przyprawy
dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy
kurczaka
. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu
mięso
przewracamy.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/06/kurczak-po-hawajsku.html
Przepisy powiązane
Udka Teścia
Udka Teścia
Udka Teścia
Udka Teścia
Udka Teścia
Składniki powiązane (0)