Wykonanie
Dziś troszkę Was zaczaruję i smakiem i wyglądem. Mój faworyt wśród serników!Rewelacyjny klasyk na rodzinne spotkania. Wszyscy chętnie się nim zajadają. Tak rewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim
jajkom.


Masa serowa:250 g
margaryny0,8 kg
sera na sernik (wiaderkowego)1 szklanka
cukru pudru8
jajek L0,5 szklanki
kaszy manny200 g
cukruPolewa czekoladowa0,5 szklanki
śmietanki 30%50 g
margaryny90 g
gorzkiej czekolady100 g
białej czekolady
Jajka,
margarynę oraz
ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy
żółtka od
białek.
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Następnie po łyżce dodajemy
ser i dosypujemy
kaszę manną. Delikatnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru. Ubite
białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej
mąką (tylko dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się
czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto.
