Wykonanie
Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem
likieru kokosowego.


Ciasto:200 g
margaryny3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka2 łyżki
cukruBeza:4
białka2/3 szklanki
cukruSzczypta
soliDodatkowo:250 g
dżemu brzoskwiniowego Orzech (KLIK)5 łyżek
likieru kokosowego CANARI (klik)Na stolnicy siekamy
margarynę z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
żółtka i
cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy
dżem z dużymi kawałkami
brzoskwiń. Polewamy
likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem i szczyptą
soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.

