Wykonanie
Smaki z dzieciństwa są smakiem zawsze niezapomnianym. Uwielbiam taki domowy blok
czekoladowy. Mój jest w bogatszej niż kiedyś wersji. Idealny dla dzieci, ponieważ w wafelkach można go łatwo trzymać w rączkach.

1 szklanka
wody200 g
margaryny3 łyżki
kakao0,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mleka w proszku5
wafli (
andruty)50 g
ananasa kandyzowanego50 g mieszanki studenckiej (
bakalii)50 g
orzechów włoskich50 g
kukurydzy prażonej SKWORCU (tu kupisz)

Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
margarynę i
kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia
margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy
mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3
wafle, kandyzowanego
ananasa, mieszankę studencką,
orzechy włoskie i prażoną
kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden
wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim
waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę (dla obciążenia). Odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy w lodówce.
