ßßß Cookit - przepis na Kawowo-adwocatowa babka z białek

Kawowo-adwocatowa babka z białek

nazwa

Wykonanie

Jak z Kujawskim to oczywiście nie może zabraknąć babki. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.
8 białek z jajek (L)
150 g cukru
1,5 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”
75 g margaryny
7 łyżek oleju Kujawskiego
4 łyżki likieru adwocatowego
Polewa:
25 g margaryny
70 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy.
,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia"
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/06/kawowo-adwocatowa-babka-z-biaek.html