Wykonanie
Jak z Kujawskim to oczywiście nie może zabraknąć babki. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem
kawy i
likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających
białek.
Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.


8
białek z
jajek (L)150 g
cukru1,5 szklanki
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”75 g
margaryny7 łyżek
oleju Kujawskiego4 łyżki
likieru adwocatowegoPolewa:25 g
margaryny70 ml
śmietany 30%100 g
gorzkiej czekolady
Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem
cukru (dodajemy go stopniowo).
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej
olej i
likier. Wsypujemy połowę
mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę
mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy
margarynę i kawałki
czekolady. Dolewamy
śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami
kawy.



,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia"