Wykonanie

Kolejny przepis na
wafle, które nie wymagają dużo czasu by je przygotować. Tym razem użyłam
czekolady,
serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i
marmolady, według mnie połączenie smaków fajnie się uzupełnia. Delikatny kremowy
serek, lekko kwaskowa
marmolada i chrupiąca, rozpływająca się w ustach
czekolada z drobno posiekanymi orzeszkami,
daje przyjemne doznania smakowe.Moje
wafle straciły nieco na wyglądzie ze względu na słabej jakości suche
wafle, były zbyt przypieczone, kruszyły się i były bardzo cienkie. Proponuję wybierać
wafle jasne, o grubych kratkach i nie brać takich co to już w opakowaniu mają pokruszone rogi, gdyż w czasie smarowania również mogą się kruszyć.


Składniki:1 opakowanie kwadratowych, suchych, jasnych
wafli o grubej kratce300 g masy krówkowej (kajmak)150 g
serka mascarpone200 - 300 g gęstej
marmolady (u mnie śliwkowa)200 g
mlecznej czekolady100 g
masła50 - 100 g dowolnych
orzechów lub
migdałów (opcjonalnie)Przygotowanie:
Czekoladę i
masło roztopić w misce na garnku z gorącą
wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane
orzechy.Suchy
wafel posmarować wystudzoną
czekoladą.
Marmoladę delikatnie podgrzać, tak jak
czekoladę, wystudzić i posmarować górę
wafla położonego na
czekoladzie. Przykryć suchym
waflem.Zmiksować
serek mascarpone z masą
krówkową i powstałym kremem posmarować górę
wafla przełożonego
marmoladą.Przykryć dużą deską do krojenia i obciążyć np. 3 kg
cukru lub innym ciężkim przedmiotem, jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż z
wafli przełożenie się powyciska. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Czekoladę można podzielić na połowę i warstwy z niej dać z dołu i z góry, oczywiście jeśli macie suche
wafle dobrej jakości. Ja niestety mogłam wykorzystać tylko 4, gdyż jeden był pokruszony (w opakowaniu z reguły jest 5 sztuk).Zastygnięte
wafle kroić dowolnie, według upodobań.