Wykonanie
Przepis na piernik z
jabłkami znalazłam na blogu I
love bake .Zainteresował mnie dodatek
musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że
będę musiała go upiec! :)I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny!Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy :) Niestety zdjęcia robione prawie w całkowitych ciemnościach, nie odzwierciedlają nawet w najmniejszym stopniu jego smaku.Niestety ... zima i ciemności egipskie za oknem już o godzinie 16 nie sprzyjają robieniu dobrych zdjęć, zwłaszcza jeśli bazuje się tylko na naturalnym świetle:(Przy najbliższej okazji postaram się o zdjęcia lepszej jakości :))

Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm)1,5 szklanki przecieru z
jabłek (u mnie ze słoika)120 g
masła1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki tortowej3 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 całe
jajkoszczypta
soliDodatkowo:ok. 100 g
skórki pomarańczowejok. 100 g posiekanych
orzechów włoskichWykonanie:

Przecier
jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy
masło, szczyptę
soli oraz
cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z
musem jabłkowym dodajemy przesianą
mąkę wraz z
sodą i
przyprawą do piernika oraz
jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy
bakalie.Tortownicę smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem, polewamy lukrem lub
czekoladową polewą.
