ßßß
rozkoszne podniecenie .przepis na blaszkę 35x24 cmciasto :60 dkg mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 jajka + 2 żółtka20 dkg masła3 łyżki mleka3 łyżki miodu1 laska wanilii2 łyżeczki sodywszystkie składniki razem połączyć i zarobić jednolite ciasto, podzielić na trzy części rozwałkować i piec każdą z osobna około 10-15 minut (aż się zarumieni) w temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem.
polewa orzechowa :1/2 kostki masła4 łyżki cukru2 łyżki miodu30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki)Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto i piec według wcześniejszych wskazówek.
krem budyniowy:2 budynie śmietankowe gotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 mniej mleka.Gorący budyń wylać na wystudzone ciasto.dodatkowo:krem krówka - mleko zagęszczone gotowaneczekolada rozpuszczona do dekoracji talerzawiśnie w spirytusieNa dole kładziemy ciasto z budyniem , następny blat ciasta - na niego wylać "krówkę" i położyć ciasto z orzechami.
Smacznego :)