Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami w związku z tym chcę się dziś z
Wami podzielić moją wersją miodownika.By tradycji stało się zadość i to ciasto postanowiłam odchudzić. Kaloryczny i o wysokim IG (indeks glikemiczny)
cukier zamieniłam na
ksylitol o niskim IG i kcal. Natomiast powszechnie stosowaną
mąkę tortową na orkiszową, dzięki
czemu zwiększyłam ilość błonnika pokarmowego oraz zmniejszyłam ilość kcal.100g ciasta dostarcza około 320 kcal.Ciasto:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 2 szklanki
Miód- 2 łyżki
Ksylitol- 1/3 szklanki
Masło- 70g
Jajka- 2 sztuki
Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
Cukier wanilinowy- 3 kropleWierzchnia warstwa:
Orzechy włoskie- 250g
Miód- 2 łyżki
Masło- 50gMasa budyniowa z ma scarpone:
Mleko 1,5%- 400ml
Budyń waniliowy bez
cukru- 1 sztuka
Ksylitol- 4 łyżeczki
MascarponeŻelatyna- 1-2 łyżeczkiPrzepis:1. Składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Blachę kwadratową 21*21 wyłożyć papierem, a następnie połową ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.2.
Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozpuścić
masło i
miód, a następnie dodać
orzechy. Mieszać na małym ogniu.3. Drugą część ciała rozprowadzić na blaszce. Na cieście rozsmarować masę
orzechową i piec w piekarniku.4. 3/4
mleka gotujemy z
ksylitolem, dodajemy
budyń rozpuszczony w reszcie
mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż
budyń zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do gotującego się budyniu. Gdy masa wystygnie miksujemy z
serkiem mascarpone.5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z
orzechami.100g orzechowca dostarcza:B-7 , 2 g T-24,2g W-23 , 9 g E- 325 , 1 kcal WW-2 , 5