Wykonanie
Powoli zbliżamy się do końca relacji o warsztatach smaki lata.
Maliny jeszcze n a straganach można kupić, o tej
porze roku są bardzo słodkie.A jak do nich dołożymy pieczone
buraki to wyjdzie nam pyszna zupa z pieczonych
buraków i
malin. Idealna na letni obiad. Jest pyszna aromatyczna, ma piękny kolor.składniki8 średniej wielkości
buraków400g mrożonych lub świeżych plus200g świeżych do podaniaok 10 listków świeżej
mięty400g
jogurtu greckiegoświeży sok z
pomarańczymiód,
sól,
czarny pieprz do smaku.Wykonanie
Buraki oczyścić i zawinąć szczelnie w folię. Piec piekarniku,nagrzanym do 200stopni przez 60-90 minut-są gotowe,gdy widelce miękko wchodzi do środka. Upieczone
buraki wyjąć,ostudzić i obrać ze skórki. Zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.Schłodzić w lodówce,podawać udekorowaną kleksem
jogurtu i świeżymi
malinami. Można skropić
miodem i udekorować listkami
mięty.
Miód zawsze świeży w dobrej cenie możecie kupić w tu