Wykonanie

Tartaletki
cytrynowe z przepisu Wypieki z pasjąSkładniki: na spód:150g
ciasteczek pełnoziarnistych80g
masła2 łyżki
miodu120g
mlecznej czekolady ( ja dałam pół na pół z gorzką)łyżka
oleju roślinnego na wypełnienie:2 średnie
cytryny - sok z 2szt, otarta skórka z 1szt3
żółtkałyżka
śmietany kwaśnej 18-30%100g
masła (prawdziwego)1/2 szklanki
cukru -Wykonanie:
Ciasteczka zmielić na pył. Dodać
miód i
masło. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć formę/formy na tarty/tartaletki mocno dociskając
ciasteczka do dna i ścianek. Schłodzić.W
między czasie rozpuścić
czekoladę, wymieszać z
olejem. Schłodzone tartaletki/tartę wysmarować
czekoladą, spód i boki (najwygodniej pędzelkiem). Ponownie schłodzić.Wszystkie składniki, poza
masłem, wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do rondelka. Podgrzewać płyn na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie się powoli gotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekane
masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Wystudzoną masę wlać na schłodzone spody/spód. Ponownie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.