ßßß Cookit - przepis na Daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Zdrowa słodycz na 1-wsze urodziny bloga.

Daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Zdrowa słodycz na 1-wsze urodziny bloga.

nazwa

Wykonanie

Aż trudno w to uwierzyć... dokładnie rok temu (13 stycznia 2015 r.) zaczęła się moja przygoda z blogowaniem. Choć... to zdecydowanie nie jest dobre określenie. To nie przygoda. To pasja, część życia, część mnie! Jak nie raz podkreślałam gotowanie od zawsze kojarzyło mi się z miłością, radością, a przede wszystkim z tym, co dla mnie w życiu jest najważniejsze - z rodziną. Dlatego wkładam tyle serca w każdą, nawet najłatwiejszą potrawę i w prowadzenie tego bloga. Dziękuję Wam, że jesteście! Bez Was, to wszystko nie miałoby sensu. Dziękuję za każde wspólnie upieczone ciasto, przygotowany deser, zjedzone latem lody. Dziękuję za wszystkie śniadania, obiady, kolacje, przekąski... Dziękuję, że jesteście i komentujecie, piszecie, a co najważniejsze korzystacie z moich przepisów! Sprawia mi, to ogromną radość. Dziękuję za ten rok i mam nadzieję, że będziecie nadal ze mną, że blog "Słodkie okruszki" będzie wciąż Wam towarzyszył przy kulinarnych zmaganiach dnia codziennego.
Aż trudno w to uwierzyć, że to już 506 post, który ukazał się na moim blogu. Blog "Słodkie okruszki" właśnie dziś obchodzi swoje 1-wsze urodziny. Mam nadzieję, że będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście.
Przez ten rok miałam również niebywałą przyjemność podjąć współpracę z kilkoma wspaniałymi firmami. Im również bardzo dziękuję! Przede wszystkim za zaufanie i miłą współpracę. Wiele z testowanych przeze mnie produktów już na stałe gości na moich kulinarnych półkach. Dziękuję!
Dzięki prowadzeniu bloga, kontaktach z Wami i innymi wspaniałymi blogerami, uwierzyłam w siebie i swoje możliwości. Przez ten rok brałam udział w kilkunastu konkursach, w których ku mojemu wielkiemu zdziwieniu odnosiłam sukcesy. Do dziś pamiętam pierwszy konkurs i pierwszą nagrodę. Nie miało wówczas znaczenia jakiej była wielkości. Dla mnie była czymś wspaniałym. Dziękuję Wam i innym blogerom, że daliście mi ten "impuls", który pozwolił mi zmienić podejście do siebie i swoich możliwości.
DZIĘKUJĘ ZA TEN WSPANIAŁY ROK! DZIĘKUJĘ, ŻE DZIŚ MOGĘ OBCHODZIĆ PIERWSZE URODZINY BLOGA "SŁODKIE OKRUSZKI"!
A skoro obchodzę święto nie mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu i przepisu :) Niestety na tort nie było czasu (zresztą przyznam szczerze, że rzadko je piekę), ale za to zapraszam Was na pyszne, szybkie i zdrowe daktylowe trufelki z migdałami i karobem . Idealne małe słodkości na jeden kęs. A jeśli wolelibyście kawałek ciasta, to polecam wczorajsze "Black banana cakes. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe" lub moje "Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe" . Pozdrawiam Was serdecznie i... wracam do moich małych daktylowych trufli z migdałami i karobem. Pyszności...
Choć te małe, zdrowe trufelki daktylowe nie są najurodziwszą słodkością, to rekompensują to w 100% smakiem. Zachęcam do przygotowania. Szybko, słodko i zdrowo. Idealne dla dużych i małych łasuchów.
Składniki : (15 sztuk - ilość zależy od wielości trufli)
około 210-215 g suszonych daktyli bez pestek
4 łyżki karobu
6 łyżek płatków migdałowych
1 szklanka wody + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
opcjonalnie: karob do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
Przygotowujemy kawę z jednej łyżeczki w 3/4 szklanki wody.
Daktyle lekko siekamy i przekładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Zalewamy ciepłą kawą. Zostawiamy na 3-4 minuty. Następnie całość miksujemy.
Dosypujemy karob, znów włączamy blender. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Ja lubię jak w masie truflowej zostają większe kawałki płatków migdałowych. Można miksować tak długo aż uzyska się gładką masę.
Z masy formujemy ręcznie małe trufle, wielkości orzecha włoskiego.
Trufle układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, aby uzyskały zwartą (nie lepiącą się) konsystencję.
Podajemy. Idealna, zdrowa słodkość na jeden kęs.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/01/Daktylowe-trufelki-z-migdalami-i-karobem-Zdrowa.html