ßßß
 
            
         Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.Zapraszam!Inspiracja - książka Praliny i trufleSkładniki:100 g orzechów włoskich100 g migdałów2 łyżki gorącej wody1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej200 g cukru pudru200 g cukru pudru2 łyżki gorącej wody1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1 łyżka wiśniówkipołówki orzechów do dekoracjiWykonanie:Orzechy i migdały mielimy blenderem na mąkę. Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do orzechów, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy.Masę wałkujemy (podsypując cukrem pudrem) na ok. 1 cm grubości, wycinamy kółeczka, schładzamy kilka godzin w lodówce.
Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.Zapraszam!Inspiracja - książka Praliny i trufleSkładniki:100 g orzechów włoskich100 g migdałów2 łyżki gorącej wody1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej200 g cukru pudru200 g cukru pudru2 łyżki gorącej wody1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1 łyżka wiśniówkipołówki orzechów do dekoracjiWykonanie:Orzechy i migdały mielimy blenderem na mąkę. Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do orzechów, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy.Masę wałkujemy (podsypując cukrem pudrem) na ok. 1 cm grubości, wycinamy kółeczka, schładzamy kilka godzin w lodówce. Ewentualnie formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze i również schładzamy (opcja bez lukrowania).
Ewentualnie formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze i również schładzamy (opcja bez lukrowania). Cukier puder, kawę rozpuszczoną w wodzie, wiśniówkę dokładnie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy krążki z masy orzechowej (najlepiej na kratce, aby nadmiar lukru spłynął na dół). Pralinki możemy udekorować połówkami orzechów.
Cukier puder, kawę rozpuszczoną w wodzie, wiśniówkę dokładnie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy krążki z masy orzechowej (najlepiej na kratce, aby nadmiar lukru spłynął na dół). Pralinki możemy udekorować połówkami orzechów. Smacznego!
Smacznego!