ßßß Cookit - przepis na Praliny orzechowe

Praliny orzechowe

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Czy wśród wszystkich świątecznych słodkości znajdzie się miejsce na małe pralinki?
Sądzę, że tak!
Dodatkowym atutem domowych pralinek jest to, że możemy je przygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.
Na szczęście można je stworzyć samodzielnie!
Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.
Zapraszam!
Inspiracja - książka Praliny i trufle
Składniki:
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g cukru pudru
200 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wiśniówki
połówki orzechów do dekoracji
Wykonanie:
Orzechy i migdały mielimy blenderem na mąkę. Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do orzechów, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy.
Masę wałkujemy (podsypując cukrem pudrem) na ok. 1 cm grubości, wycinamy kółeczka, schładzamy kilka godzin w lodówce.
Ewentualnie formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze i również schładzamy (opcja bez lukrowania).
Cukier puder, kawę rozpuszczoną w wodzie, wiśniówkę dokładnie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy krążki z masy orzechowej (najlepiej na kratce, aby nadmiar lukru spłynął na dół). Pralinki możemy udekorować połówkami orzechów.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/12/praliny-orzechowe.html