Wykonanie
Dzień dobry!Czy wśród wszystkich świątecznych słodkości znajdzie się miejsce na małe pralinki?Sądzę, że tak!Dodatkowym atutem domowych pralinek jest to, że możemy je przygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.Na szczęście można je stworzyć samodzielnie!
Prezentuję Wam pralinki
orzechowe z
orzechów włoskich i
migdałów, z nutką
kawy i
wiśniówki.Idealnie sprawdzą się jako dodatek do
kawy, ale też miły jadalny prezent.Zapraszam!Inspiracja - książka Praliny i
trufleSkładniki:100 g
orzechów włoskich100 g
migdałów2 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej200 g
cukru pudru200 g
cukru pudru2 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
wiśniówkipołówki
orzechów do dekoracjiWykonanie:
Orzechy i
migdały mielimy blenderem na
mąkę.
Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do
orzechów, dodajemy
cukier puder i dokładnie wyrabiamy.Masę wałkujemy (podsypując
cukrem pudrem) na ok. 1 cm grubości, wycinamy kółeczka, schładzamy kilka godzin w lodówce.
Ewentualnie formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze i również schładzamy (opcja bez lukrowania).
Cukier puder,
kawę rozpuszczoną w wodzie,
wiśniówkę dokładnie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy krążki z masy orzechowej (najlepiej na kratce, aby nadmiar lukru spłynął na dół). Pralinki możemy udekorować połówkami
orzechów.
Smacznego!