Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pierniczki świąteczneZupa ze
śliwek Wigilijna »Wiadomo , ze
chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z
otrębami. Pysznie smakuje na przykład
rybka marynowaną.Składniki :450 g
mąki żytniej (typ 720)2 łyżeczki
suszonych drożdży instantłyżeczka
soliłyżka
olejułyżeczka
miodu płynnego400 ml letniej
wody1.1/2 szklanki
otrębówWykonanie:Do misy wsypuje
mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje
drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią
wodę i wsypuje
otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko
mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy
mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto wyrasta koło godziny teraz. Zwilżamy rękoma ciasto na wierzchu, wstawiamy do pieca, pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut, smacznego.



sobota, 05 grudnia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter