Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

nazwa

Wykonanie

Kolejny miesiąc, kolejne wspólne pieczenie . Tym razem przepis wybrała Jola . Dawno temu robiłam podobny wypiek, chyba też w ramach wspólnego pieczenia. Niestety chleb nie wyszedł mi tak jak powinien. Ostatnio bardzo rzadko piekę w formie i zauważyłam, że wyszłam z wprawy. Chyba zbyt krótko pozwoliłam chlebom rosnąć w foremkach. Dlatego też trochę popękały. Na szczęście co do smaku nie mam żadnych zastrzeżeń.
W marcowym pieczeniu brali udział:
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Proste potrawy
Przy kuchennym stole
Pycha ciasta
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Składniki:
285 mąki żytniej typ 2000
83 g żytniego zakwasu
960 g mąki pszennej typ 650
900 g wody
2 1/4 łyżeczki soli
Wieczorem:
Składniki na zaczyn:
83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki wymieszać i zostawić przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej
Składniki zasmażki:
120 g mąki żytniej
300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i uprażyć, cały czas mieszając. Mąka ma mieć lekko brązowy kolor, ale nie można jej przypalić. Uprażoną mąkę wsypać do miski, dodać wodę i wymieszać na gładką, brązową papkę. Przykryć i odstawić na 14-16 godzin.
Rano:
Wymieszać zaczyn i zasmażkę. Następnie dodać:
330 g mąki pszennej typ 650
375 g wody
2 i 1/4 łyżki soli
Ponownie wyrobić wszystkie składniki. Przykryć workiem i zostawić na 2 , 5 - 3 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie dodać:
600 g mąki pszennej typ 650
Mąkę dosypywać stopniowo cały czas wyrabiając ciasto (robiłam to robotem; moje ciasto było dość kleiste i nie dało się z niego uformować kuli.) Pozostawić ciasto na 20 minut aby odpoczęło. Przygotować 2 foremki
o wymiarach 30×7 cm. Wysmarować je olejem i wysypać dno i brzegi otrębami. Ciasto przełożyć do foremek i wyrównać wierzch. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. (moje rosły około 1,5 h). Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Chleb piec przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C i piec kolejne 10 minut. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/03/Chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html