Wykonanie
Kolejny miesiąc, kolejne wspólne pieczenie . Tym razem przepis wybrała Jola . Dawno temu robiłam podobny wypiek, chyba też w ramach wspólnego pieczenia. Niestety
chleb nie wyszedł mi tak jak powinien. Ostatnio bardzo rzadko piekę w formie i zauważyłam, że wyszłam z wprawy. Chyba zbyt krótko pozwoliłam
chlebom rosnąć w foremkach. Dlatego też trochę popękały. Na szczęście co do smaku nie mam żadnych zastrzeżeń.W marcowym pieczeniu brali udział:Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMałe kulinariaMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPolska zupaProste potrawyPrzy
kuchennym stolePycha ciastaSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenneZakalce mego życia
Składniki:285
mąki żytniej typ 200083 g żytniego zakwasu960 g
mąki pszennej typ 650900 g
wody2 1/4 łyżeczki
soliWieczorem:Składniki na zaczyn:83 g zakwasu z
mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)165 g
mąki żytniej razowej225 g
wodySkładniki wymieszać i zostawić przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowejSkładniki zasmażki:120 g
mąki żytniej300 g zimnej
wodyNa rozgrzaną suchą patelnię, wsypać
mąkę i uprażyć, cały czas mieszając.
Mąka ma
mieć lekko brązowy kolor, ale nie można jej przypalić. Uprażoną
mąkę wsypać do miski, dodać
wodę i wymieszać na gładką, brązową papkę. Przykryć i odstawić na 14-16 godzin.Rano:Wymieszać zaczyn i zasmażkę. Następnie dodać:330 g
mąki pszennej typ 650375 g
wody2 i 1/4 łyżki
soliPonownie wyrobić wszystkie składniki. Przykryć workiem i zostawić na 2 , 5 - 3 godziny.Kiedy ciasto wyrośnie dodać:600 g
mąki pszennej typ 650
Mąkę dosypywać stopniowo cały czas wyrabiając ciasto (robiłam to robotem; moje ciasto było dość kleiste i nie dało się z niego uformować kuli.) Pozostawić ciasto na 20 minut aby odpoczęło. Przygotować 2 foremkio wymiarach 30×7 cm. Wysmarować je
olejem i wysypać dno i brzegi
otrębami. Ciasto przełożyć do foremek i wyrównać wierzch. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. (moje rosły około 1,5 h). Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Chleb piec przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C i piec kolejne 10 minut. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać jeszcze 25 minut.
Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.